Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Čt 8:00-16:00, Pá 8:00-14:00)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000 Kč a máte dopravu ZDARMA
Blog
07.11.2019
Charakteristika jednotlivých typů nádobí dle materiálu
Chcete se dozvědět více informací o jednotlivých typech nádobí podle materiálu? Vše se dozvíte v tomto článku číst celé
06.11.2019
O značce Berlingerhaus
Zaujalo Vás zboží značky Berlingerhaus a chcete se o ní dozvědět více? Pak si jistě neváhejte přečíst tento článek. číst celé
06.11.2019
Péče o nerezové nádobí
Jste vlastníkem nerezového nádobí? Pak neváhejte a začtěte se do tohoto článku, kde se dozvíte vše o správné péči o toto nádobí. číst celé
Zobrazit všechny články
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

Rychlý kontakt:

tel: 728 980 637

Pondělí-čtvrtek 8:00-16:00

Pátek 8:00-14:00

e-mail: nadobi@berlingerhaus-cz.cz

Chat: 8:00-20:00

 

 

Přijímáme tyto platební karty:

 visavisa

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Péče o nerezové nádobí
06.11.2019

Péče o nerezové nádobí

Před prvním použitím:

Před prvním použitím umyjte nové nádobí horkou vodou, malým množstvím prostředku na mytí nádobí a houbičkou, hadříkem, nebo kartáčem s hladkým povrchem. Vysušením nádobí zabráníte výskytu skvrn od vody.

Obecné tipy na vaření v nerezovém nádobí:

Ohřev

Při vaření vždy používejte nízký nebo střední stupeň tepla (včetně vaření vody). Nízký a střední stupeň tepla nabízí nejlepší výkon. Vysoký stupeň tepla může poškodit nádobí.Střední a středně vysoký stupeň tepla používejte k pražení, smažení při
míchání a smažení. Nízký stupeň tepla používejte k zahřívání pokrmu, povaření a přípravě jemných omáček.

Nikdy nenechávejte nádobí vařit na sucho a nepokládejte prázdné nádobí na zahřátou plotnu nebo nad plamen.

Zvolte správnou velikost plotny a sílu plamene, aby se teplo nebo plamen dotýkal jen dna nádobí a nestoupal po stranách nahoru.

Vaření

Při vaření vody přidávejte do vody sůl až poté, co voda začne vřít. Zabráníte tak tomu, aby zrnka soli poškodila ocelové části nádobí.

Nikdy nezahřívejte tuk ani olej tak dlouho, že by začal kouřit, hořet nebo černat.

Mléko se snadno připálí. Zahřívejte jej tedy na nízký nebo střední stupeň, dokud se kolem okraje nezačnou vytvářet bublinky.

Vhodnost plotny a používání

Zajistěte, aby bylo nádobí vhodné na Vaši plotnu. Tuto informaci naleznete v popisu produktu, či na obalu zboží.

Vždy před vařením vysušte z vnější strany dno nádobí – především v případě keramické, halogenové nebo indukční plotny. V opačném případě se pánev může k plotně přilepit.

Na keramické plotně zajistěte, aby plotna i dno pánve/hrnce byly dokonale čisté. Zabráníte tak zachycení nečistot mezi pánví a plotnou, které by vedlo k poškrábání plotny.

 

*Doporučujeme používat plastové, silikonové nebo dřevěné pomůcky pro nejlepší, dlouhodobé výsledky.

 

Mytí nádobí:

Ne všechno nádobí smí do myčky nádobí. Tuto informaci naleznete v popisu produktu, na obale, či v návodu.

Nenechávejte své nádobí v myčce stát poté, co doběhne mycí cyklus.

 

Poškození a vady nerezového nádobí:

ODBARVENÍ

Odbarvování nerezového nádobí vzniká během i po procesu vaření anebo při čištění. Žluté, modré nebo fialové skvrny jsou tenké povlaky, které se tvoří na povrchu nerezové oceli, zatímco samotná nerezová ocel zůstává beze změny.

Příčinou jsou  chemické reakce mezi kyslíkem a složkami v čistících prostředcích nebo potravinách. Tyto změny barvy však nejsou nijak zdraví škodlivé a neovlivňují kvalitu, použití nebo životnost nádobí. Po stranách hrnce se skvrny objevují tehdy, je-li jídlo po uvaření v hrnci ponecháno delší dobu.

 

Jak tomu zabráním?

K uchování perfektního stavu nádobí napomáhá, pokud jsou škrobová jídla jako například těstoviny, brambory vařena v menším množství vody. Po dovaření je také možné ponechat v hrnci malé množství vody- tím zabráníte zbarvení. Nerezovou ocel (zejména nové nádobí) doporučujeme pravidelně čistit speciální péčí o nerezovou ocel, aby nedocházelo k vytváření nečistot.

Co dělat, když je pozdě?

Zabarvení lze snadno odstranit speciální péčí na nerezovou ocel, stejně dobře funguje octová voda nebo kyselina citronová.

NÁNOSY ŠKROBU

Škroby se usazují většinou na dně, popřípadě na stěnách u dna, jestliže vaříme potraviny obsahující škrob (těstoviny, brambory, rýže) v příliš malém množství vody, nebo po vaření zůstávají dlouhou dobu v nádobě. Jedná se však pouze o povlak, samotná nerezová ocel zůstává bez poškození.

Jak tomu zabráním?

Po vyjmutí jídla přidejte do hrnce trochu vody, aby nánosy neměly šanci přilepit se na dno.

Co dělat, když je pozdě?

Nánosy škrobu lze snadno odstranit speciální péčí na nerezovou ocel, taktéž dobře funguje octová voda nebo kyselina citronová.

KONTAKTNÍ-NÁPLAVOVÁ REZ

Kontaktní koroze se vytváří skrze kontakt mezi povrchem z nerezové oceli a korozivními železnými částicemi, které se hromadí na povrchu a následně začnou korozi. Pokud jsou rychle odstraněny, povrch z nerezové oceli bude stále neporušený. Pokud je doba kontaktu delší, povrch bude zkorodován a také začne korozi, byť je nerezový. Často je těžké přesně definovat příčinu kontaktní koroze. V 99% případů se však jedná o staré vodovodní potrubí ze železa, hrnce nebo poklice s železnými šrouby nebo nože s rezavými čepelemi, které jsou umístěny v myčce společně s nerezovým nádobím. Koše na příbory v myčce na nádobí s lehce poškozenými plastovými povlaky mohou být také důvodem pro náplavovou rez.

Jak tomu zabráním?

Čtěte pozorně návody a pokyny k obsluze vaší myčky a vkládejte pouze nádobí, které je pro čištění v ní vhodné.

Co dělat, když je pozdě?

Včasné zjištění náplavové koroze lze snadno odstranit speciální péčí na nerezovou ocel. Ta zároveň ošetřuje povrch nerezové oceli a tím do budoucna zabraňuje vzniku podobné koroze.

KOROZE POVRCHU

Nerezová ocel má schopnost vytvářet pasivní vrstvu v případě kontaktu s kyslíkem, která následně působí jako ochranná vrstva. Lokální útoky halogenových solí - v domácnosti se obvykle jedná o obyčejné soli ve spojení s vodou a kyslíkem – však mohou zničit pasivní vrstvu a způsobit korozi. Výsledkem je malý otvor, který není na první pohled viditelný nebo menší odlupování povrchu. Čím vyšší je teplota a koncentrace soli, tím vyšší je riziko koroze. Nové hrnce jsou citlivější než ty, které se již používají, protože jejich pasivní vrstva se dosud nevytvořila.

Jak tomu zabráním?

Při vaření přidávejte sůl pouze do vroucí nebo horké vody a dobře ji rozmíchejte aby se rychle rozpustila a neklesala na dno. Nové hrnce nejsou vhodné pro dlouhodobé skladování potravin např. v lednici atd. Důležité je také preventivně používat speciální péči na nerezovou ocel, která vzniku podobného typu koroze zabraňuje.

Co dělat, když je pozdě?

Korozi tohoto typu bohužel není možné odstranit.

PŘEHŘÁTÍ

Když je nádobí přehřáté, potraviny, oleje a tuky se v něm mohou spálit. Pokud je hrnec nebo pánev příliš rozpálena, mohou pálící se tuky dokonce začít kouřit. Stejné je to, pokud pánev rozpalujete dlouhou dobu zcela bez tuku nebo oleje. Při opakovaném přehřátí a spálení tuků se na povrchu pánve vytvoří hnědé zabarvení, většinou na dně nádobí. Toto zabarvení je v 99% nevratné a poškozuje natrvalo nepřilnavý povrch.

Příliš vysoké teploty většinou nejsou při vaření žádoucí. Optimálních výsledků dosáhnete při použití střední úrovně, která je zároveň úsporná.

Jak tomu zabráním?

Pánev nerozpalujte na nejvyšší výkon a vždy použijte alespoň kapku oleje nebo tuku. Používáním středního výkonu zabráníte, aby se jídla na pánvi spálila. 

Co dělat, když je pozdě?

Pokud s nepřilnavými povrchy zacházíte správně, zachovají si své vynikající vlastnosti po dlouhou dobu let. Pokud však dojde k opakovanému přehřívání či spálení nepřilnavého povrchu, často ztrácí svoje nepřilnavé vlastnosti a jeho poškození není možné napravit.

MECHANICKÉ POŠKOZENÍ

Mechanické poškození způsobují ve většině případů ostré hrany kuchyňského náčiní. Příčinou je používání kovového náčiní, elektrického mixéru přímo v hrnci, v nejhorším případě pak krájení nožem rovnou na pánvi. Některé nepřilnavé povrchy garantují odolnost vůči poškrábání, to však platí pro standartní užívání, nikoliv krájení nožem nebo mixování elektrickými přístroji. Pamatujte při vašich kulinářských dobrodružstvích na to, že žádný povrch není nezničitelný.

Jak tomu zabráním?

V návodu na použití by mělo být vždy uvedeno, jaké náčiní je pro daný povrch vhodné. Jednoznačně bezpečné pro všechny druhy nádobí je pracovat s dřevěným, plastovým, nylonovým nebo silikonovým náčiním. 

Co dělat, když je pozdě?

Mechanické poškození není možné opravit. Pokud však nedochází k značnému odlupování nepřilnavého povrchu, v důsledku jeho předchozího poškrábání, je nádobí dále funkční a lze jej používat bez omezení.

VODA VE SKLENĚNÉ POKLICI

Vzhledem k různorodosti materiálů, ze kterých je nádobí vyrobeno mohou vysoké teploty při vaření způsobit, že se materiály roztahují a ochlazují různou rychlostí. Tím se mohou vyjímečně vytvořit miniaturní skulinky mezi skleněnou poklicí a její rukojetí, do kterých se dostanou kapky vody.  

Jak tomu zabráním?

Pokud umýváte pokličky v myčce, doporučujeme je umisťovat do svislé polohy. To stejné platí při umývání v ruce a následném umístění do odkapávače. 

Co dělat, když je pozdě?

Rukojeť poklice lze během pár vteřin odšroubovat klasickým šroubovákem a poklice lze kompletně umýt nebo vysušit i pod rukojetí, kterou následně zpátky našroubujete.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Berlingerhaus-cz.cz všechna práva vyhrazena © 2019
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz